• Udruženje odgajivača lipicanera

  Ergela Kelebija je i jedan od osnivača Udruženja odgajivača lipicanske rase konja Jugoslavije, koja je osnovana 1996. godine u Beogradu.

  Ta institucija je na generalnoj skupšini LIF-a (LIPIZZAN INTERNATIONAL FEDERATION)  1996. godine (Lipica, Slovenija) primljena kao posmatrač. Po raspadu Jugoslavije, Udruženje odgajivača lipicanske rase konja Jugoslavije, menja svoj naziv u Udruženje odgajivača lipicanske rase konja Srbije.,

  U toku Generalne skupštine LIF-a 2004. godine (Lipica, Slovenija) Udruženje odgajivača lipicanske rase konja Srbije, zajedno sa državnom ergelom Karađorđevo, prihvaćeno je kao punopravni član LIF-a (izuzev Lipičkih konja i njihovih potomaka).

  Generalna skupština LIF-a održana je na Kelebiji od 15. do 17. juna 2007. godine u prostorijama Vile Majur. Drugog dana, članovi skupštine obišli su ergelu kelebija i prisustvovali prezentaciji matičnih grla, nakon čega su izneli pozitivno mišljenje o lipicaneru uzgajanom na Kelebiji.

  Na sednici LIF-a, jedino su se Hrvatski stočarski centar i hrvatski savez udruga uzgajivača lipicanske pasmine konja, protivili priznanju lipičkih grla i  njihovih potomaka, a zbog konja sa Ergele lipik, koja su se nalazila u Srbiji.

  Dana 12.10.2007. godine izvršena je obaveza vraćanja konja na ergelu Lipik po dogovoru vlasnika Ergele Bukinac i  Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Sa time se steklo pravo i uslov da Republika Srbija samostalno potvrđuje poreklo konja lipicanske rase u Srbiji (zapisnik br. 323-6857/07-05).

 • Manifestacije:

 • May

  2

  Prvomajska gala (neće biti održana)

  Parada konja

  May

  15

  Prvenstvo Srbije u zapregama

  I kolo sredinom maja, poslednje kolo sredinom oktobra

  Dec

  18

  Bal lipicanera

  Bal lipicanera

  Jan

  1

  Novogodišnji piknik

  Vojvođanski doručak

 • Časovi jahanja za početnike i iskusne jahače

  Za stariju decu, kao i za odrasle, organizujemo časove jahanja...

  Pročitaj više...