Ergela Kelebija Subotica

office@ergelakelebija.rs +381 24 789 063

Radno vreme:  RESTORAN: Pon,Sre,Čet,Ned 11h-22h; Pet,Subota 11h-24h; Utorak neradan dan / ERGELA: Svaki dan od 10h-19h       

UZGOJ

Ovde možete saznati istoriju lipicanera, kako se vrši žigosanje konja na ergeli, linije pastuva, rodovi kobila, prodaja konja i uzgoj ovaca Il' de Frans rase.


IMENA LIPICANSKIH KONJA NA ERGELI

Lipicaneri na Ergeli Kelebiji dobijaju imena po ustaljenom redu lipicanskog uzgoja ergela iz bivše Jugoslavije. Imena pastuva sastavljena su iz dva imena, a kobile iz jednog.

Muški potomci prvi deo imena dobijaju po liniji oca (Maestoso), a drugi deo po majci (Monteaura III), npr. Maestoso Monteaura III.

Ženski potomci (npr. Batosta VII) od oca Maestoso X Mahonije i od majke Batoste II, dobiju ime majke i rimski broj koji označava redni broj ženskog potomka u rodu Batosta.
PRODAJA KONJA

Ergela Kelebija ne samo što je uspešna u uzgoju konja lipicanske rase, već je i poznata po prodaji konja ne samo na teritoriji Srbije već i u inostranstvu. Do sada smo u 12 zemalja prodavali izvozili konje.
UZGOJ OVACA

Od  2010. godine  Ergela Kelebija je počela da se bavi i sa uzgojem ovaca Il’ de France rase.
Ova rasa poznata je po svom izuzetnom kvalitetu mesa, izvanrednom dnevnom prirastu jagnjadi, visokoj plodnosti i dobroj materinskoj sposobnosti. Ima sposobnost van sezonskog parenja i jagnjenja u leto i jesen, tako da se invetar jagnjenja svodi na 7 – 8 meseci, pa time omogućava tri jagnjenja na dve godine. Trenutno na ergeli ima oko 150 ovaca, od toga je 79 umatičeno

 
ŽIGOSANJE KONJA NA ERGELI KELEBIJI

Kada napune 6 meseci, ždrebe na Ergeli Kelebija dobija žig. Do kraja 2003. godine njega je činilo slovo J (čistokrvni jugoslovenski lipicaner) na levom butu. Od 2004. godine to su slova LK (lipicaner rođen i odgajan na Ergeli  Kelebija).

Na desnoj strani vrata žig čine brojevi, i to zadnja dva broja godine rođenja i tekući (redni) broj iz matične knjige ždrebadi (npr. 02 40, rođen 2002. godine a pod rednim brojem 40 je upisan u knjigu ždrebadi).
LINIJE PASTUVA KOJE SU KORIŠTENE NA ERGELI KELEBIJA

Cilj koji je postavljen neposredno po izgradnji Ergele Kelebija, jeste da štalu krasi po jedan priplodnjak iz šest osnovnih linija pastuva. Među mladim ždrepcima danas se nalaze perspektivna grla iz svake linije pastuva.

Linije pastuva na Ergeli Kelebija:

  • Neapolitano
  • Pluto
  • Maestoso
  • Favory
  • Siglavy
  • Conversano

 
RODOVI KOBILA KOJE SU ZASTUPLJENE NA ERGELI KELEBIJA

 

Danas

SPADIGLIA (1778 kraška kobila)

Monteaura

AFRICA (1746 kladrubška kobila)

Batosta

PRESCIANA (1782 kladrubška kobila)

Bonadea

ENGLENDERIA (1773 kladbruška kobila)

Allegra

GIDRANA (1841 arapska kobila)

Gaetana, Neretva

ARGENTINA (1767 kraška kobila)

Slava

DEFLORATA (1767 danska kobila)

Lipica

FAMOSA (1783)

Rama

DJEBRIN (1862 Radautz)

Drava

MISS WOOD (1897 irska hunter  kobila)

Caprice

MARGIT (1902 Cabuna)

Mara