Ergela Kelebija Szabadka

office@ergelakelebija.rs +381 24 789 063

Munkaórák:     Hétfőn, Szerdán, Csütörtökön, Vasárnap 11 órától 22 óráig / Pénteken, Szombaton 11 órától éjfélig       

Ergela Kelebija

A Kelebija Ménesbirtokot 1993-ban jegyezték be lipicai lovak tenyésztésére. A Kelebija Ménesbirtokon viszonylag rövid, húsz évnyi munka alatt nagyszámú minőségi fejet tenyésztettek ki, amelyek megtalálták a helyüket az első Kelebija Méneslajstromban. A ménes Szerbiában, a Kelebija-Tompa szerb-magyar határátkelőtől 500 méterre, Kelebija községben, Szabadkától 11 km-re található.

Rólunk

A szabadkai Intersped cég Milenko Aleksic vezérigazgató kezdeményezésére 1993-ban vásárolt egy 2 hektáros telket, amelyen két új létesítményt épített: egy 12 fő befogadására alkalmas főistállót és egy lefolyós pajtát és 3 db. dobozok.

Az első fejek 1993. szeptember 1-jén érkeztek meg. évfolyam: Maestoso Jadranka XX K 1985 mén és Thais XXVI L.1976 kancák és 1982 thai XIX L. kancák.
A tenyészfejeket magántulajdonosoktól, a lipicai fejek tulajdonosaitól szerezték be, akiket az egykori Jugoszlávia istállóiban tenyésztettek: Lipicán, Đakovóban, Vučjakban, Karađorđevóban és Lipikben.
Ma impozáns komplexum, amely 25 hektáros parkosított területen terül el. Számos pannon stílusú épület található, gyönyörű virágágyások, megművelt növényzet és hosszú, fákkal szegélyezett utak között. A korszerűen felszerelt istállók, boxok, korallok, versenypályák és tágas legelők igazi paradicsomot alkotnak mind a látogatók, mind az istálló lakói – a lovak – számára.

A Kelebija Ménesbirtok célja a lovak tenyésztése a sportoláshoz és a díjlovagláshoz.
A Kelebija Ménesbirtok 1995 óta vesz részt versenyeken és csapatversenyeken, ahol kelebiai lipicai lovakat mutat be.
A Szerbiai Lipicai Lótenyésztők Szövetségével együttműködve a Kelebija Ménesbirtokban 2006 óta folyik a mének engedélyezése „PÁSZTORBAJNOKSÁG” néven. Szerbiából minden 4-12 éves hím lipicai ló jogosult részt venni.

A "FAVORY" kelebija lovasklub 2006-ban alakult. Kelebija község szélén, a magyar határ közelében található, mindössze 11 km-re Szabadka központjától. Ennek a pozíciónak köszönhetően a lovasiskolások, szabadidős lovasok és sportolók, a lovasklub tagjai élvezhetik a lovaglást és a lovas társasági életet a természetben, távol a város zajától.
A lovasklub leginkább a Kelebija Ménesbirtoknak köszönheti zavartalan tevékenységét, ahol a Kelebija Ménestelepen belül zökkenőmentesen működhetett.
A klubon belül egy lovarda is működik. Az elmúlt két évben használt zárt manézsnak köszönhetően egész évben egyéni lovasoktatást szerveznek kezdőknek és tapasztalt lovasoknak.
Ennyi éves munka során több mint 500 gyermek volt tagja a BC Favorynak, és megtanulta a lovaglás alapjait. Jelenleg 20 szabadidős játékos képviseli a klubot különböző rendezvényeken, megnyilvánulásokon. A szabadidősportolók mellett díjlovaglásban és csapatsportban is akadnak olyan sportolók, akik különböző hazai és külföldi versenyeken indulnak.
A BC Favory Kelebija versenyzői többször is bajnoki címet szereztek díjlovaglásban és precíziós hajtásban, míg 2017-ben Lipicén csapathajtó világbajnokságon szerepeltek, ahol figyelemre méltó eredményeket értek el. Ez volt az első eset, hogy valakinek Szerbiából sikerült kijutnia a világbajnokságra.

A Kelebija Ménesbirtok egyik alapítója a jugoszláviai lipicai lótenyésztők szövetségének, amelyet 1996-ban alapítottak Belgrádban.
Ezt az intézményt megfigyelőként fogadták el a LIF (LIPIZZAN INTERNATIONAL FEDERATION) közgyűlésén 1996-ban (Lipica, Szlovénia). Jugoszlávia felbomlása után a Jugoszláviai Lipicai Lótenyésztők Egyesülete nevét Szerbiai Lipicai Lótenyésztők Szövetségére változtatta.
A LIF 2004-es közgyűlésén (Lipica, Szlovénia) a Szerbiai Lipicai Lótenyésztők Egyesületét a Karadjordjevo állami ménestel együtt a LIF teljes jogú tagjává fogadták (kivéve a lipicai lovakat és leszármazottaikat).
A LIF közgyűlését 2007. június 15. és 17. között tartották Kelebián, a Villa Majur helyiségében. A második napon a közgyűlés tagjai ellátogattak a kelebiai ménesbe és részt vettek a tenyészállományok bemutatóján, majd pozitív véleményt nyilvánítottak a Kelebián tenyésztett lipicairól.
A LIF ülésén csak a Horvát Állattenyésztési Központ és a Lipicai Lótenyésztők Egyesületeinek Horvát Szövetsége ellenezte a lipik lovak és leszármazottjaik elismerését a Lipik Ménesből származó Szerbiában lévő lovak miatt.
Dátum: 2007.10.12. A ló Lipik ménesbe történő visszaszállításának kötelezettségét a bukinaci ménesbirtok tulajdonosa és a Horvát Köztársaság Földművelésügyi Minisztériuma megállapodása alapján teljesítették. Ez megteremtette a jogot és a feltételt a Szerb Köztársaság számára, hogy önállóan igazolja a lipicai lovak származását Szerbiában (323-6857 / 07-05. sz. jegyzőkönyv).

Események